Medirea este voluntara.
Acceptarea medierii ca metoda de solutionare pe cale amiabila a conflictului este apanajul exclusiv al partilor. Participarea la mediere este rezultatul vointei lor precum si alegerea momentului cand pot renunta la aceasta procedura. Totusi, instantele recomanda inainte de a intra efectiv in judecarea cazului, ca persoanele aflate in conflict sa recurga la mediere.
|
Medierea apartine partilor, nu mediatorului.
Solutionarea conflictului intre parti este reprezentata de acordul acestora asupra problematicii generatoare de litigiu. Practic, acordul este al partilor, nefiind impus, elaborat sau cenzurat de mediator.
Procedura medierii permite participantilor in conflict gasirea unei solutii unanim acceptate cu ajutorul mediatorului, vointa de a ajunge la un compromis a partilor fiind primordiala. Diferenta fata de orice solutie impusa (hotarare judecatoreasca, arbitraj) este ca, fiind solutia partilor, satisface nevoile si dorintele acestora si elimina in mare masura potentialul de conflict viitor intre aceleasi persoane.
Medierea este confidentiala.
Atat mediatorul cat si participantii la mediere sunt obligati sa pastreze confidentialitatea informatiilor de care se uzeaza sau se ia cunostinta in cursul procedurii de mediere, motiv pentru care se semneaza un acord de confidentialitate. Acelasi lucru se intampla si cu documentele intocmite sau ce au fost prezentate de parti in cursul medierii. Obligatia de confidentialitate subzista si dupa terminarea procedurii de mediere, fiind nelimitata in timp.
Medierea este cea mai rapida cale de rezolvare a conflictului.
Medierea permite o importanta economie de timp datorita modului de desfasurare; evitarea prezentei publice a partilor, a expunerii problemei lor in public si a stresului generat de sala de judecata.
Spre deosebire de alte procedee, posibilitatea de rezolvare rapida a conflictului, inaintea oricaror alte metode, este de esenta medierii, durata in timp a acestei proceduri fiind de ordinul a cateva ore sau sedinte.
Medierea reduce costurile de rezolvare a conflictelor.
Fata de procedura judiciara, medierea implica mult mai putine costuri. Rezolvarea litigiului pe calea medierii evita cheltuieli cu diversele taxe sau onorarii ce sunt percepute in faza de judecata si chiar in anumite domenii de drept, taxa de timbru se restituie la cererea partii interesate.
Medierea se adreseaza unui spectru larg de conflicte.
Medierea, ca procedura, nu are practic decat putine limite. Astfel, pe langa litigiile ce sunt pe rolul instantei judecatoresti in materie civila, comerciala, de familie, in materie penala (partial), litigii de munca (partial), medierea poate fi aplicata practic in orice domeniu: asigurari, invatamant, mediu, bancar, medicina, discriminare etc., avand o adresabilitate intinsa si cu posibilitati de aplicare in principiu nelimitate.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu