Medierea conflictului, nu a dosarului penal
Mediatorul nu mediaza infractiunea, care e din oficiu sau la plangere, care poate prevede retragerea plangerii sau impacarea. MEDIEREA nu priveste infractiunea asa cum este ea in dosarul penal, ci medierea priveste CONFLICTUL PENAL dintre faptuitor si persoana vatamata. Ce consecinte penale are acest conflict decide legea si stabileste procurorul si judecatorul. Ce consecinte private are conflictul asupra persoanei vatamate trebuie vazut, si de aceea medierea este posibila.
Eu nu mediez laturi civile ori penale, ci mediez conflicte intre oameni, ce consecinte juridice au – penale ori civile – e treaba organelor judiciare. Eu ca mediator sunt sau pot fi solicitat sa mediez conflictul dintre persoane in vederea temperarii lui, clarificarii unor aspecte, solutionarii amiabile a divergentei dintre cei doi oameni, si totul intr-un cadru privat si in baza unor raporturi private generate de fapte. Mediatorul nu mediaza dosarul penal, ci conflictul privat dintre persoane. Persoanele au dreptul la mediator pentru a vedea daca si cum este posibila o intelegere intre ele, o intelegere in raporturile dintre ele si nu o intelegere in dosarul penal. Solutia persoanelor in urma medierii este o solutie la conflictul penal si nu la dosarul penal. Dreptul la mediere este dreptul lor la o eventuala si discutabila intelegere. CE EFECTE ARE INTELEGEREA TRNSCRISA IN ACORDUL DE MEDIERE decide doar organul judiciar si legea. Oricum un Acord de Mediere – in orice infractiune – si dincolo de eroare impartirii medieri in latura civila ori penala a conflictului ce vine la mediere- nu poate avea decat avantaje pentru persoanele din conflict si beneficii efective pentru partile din conflict.
Medierea este posibila in orice conflict dintre persoane. Multi avocati confunda medierea cu tranzactionarea pe laturi penale – impaca-te ori retrage-ti plangerea, ori pe laturi civile – da-i x bani si gata. MEDIEREA NU ESTE O TRANZACTIE pe laturile infractiunii. MEDIEREA ESTE O DISCUTIE PRIVIND MODUL DE INTELEGERE’/DE STINGERE A CONFLICTULUI dintre oameni prin comunicare, dialog asupra conflictului, analiza situatiei, analiza solutiilor amiabile privind intelegerea acolo unde se vrea acest lucru. Nimeni nu poate lua dreptul persoanelor din conflict LA MEDIERE, cel putin intr-o societate democratica. DIALOGUL partilor din conflict este componenta/ substanta libertati lor. Iar medierea este dialogul lor printr-un mediator.
Din acest motiv este legiferat DREPTUL LA MEDIATOR atat pentru faptuitor cat si persoana vatamata IN TOATE INFRACTIUNILE atunci cand se emite de organul judiciar procesul verbal de incepere a urmaririi penale. Acest proces verbal in care se stipuleaza drepturile lor si dreptul la un mediator nu se da doar in cazurile unde e posibila impacarea ori retragerea plangerii, ci IN TOATE INFRACTIUNILE. Legiuitorul venind cu noutatea MEDIERII – dialogului dintre persoanele din conflictul penal, in sensul asumarii faptei si repararii prejudiciilor morale si materiale prin mediere, adica prin analiza situatiei create de fapta cu participantii la conflict si solutionarea amiabila a conflictului.
Sa nu uitam ca medierea penala face parte din cadrul practicilor si politicilor restaurative. Ce se vrea reparat, restaurat? Situatia dintre faptuitor si persoana lezata de fapta, conflictul ivit intre ei prin acea fapta. Din acest motiv dialogul din medierea penala priveste interesele lezate ale partilor din conflict, si modul de reparare a acestor leziuni, fie de ordin material, fie de oridin moral. Ma pot simti lezat si daca mi-ai furat o masina de 10.000 de euro, si daca m-ai insultat ori calomniat si nu am suferit decat un prejudiciu (mic sau mare) de imagine. Si pot prin mediere sa te pun sa imi platesti 1 leu pentru fapta ta si sa publici chitanta in ziarul x , cu titlu de pedeapsa ori cu titlu de echivalare a raului produs (cu titlu de exemplu). Medierea penala si analiza situatiei ori a modului de reparare a raului produs victimei focuseaza partile spre indreptatea situatiei, restabilirea relatiei dintre ei. Poate fi si revenirea la situatia anterioara, nu s-au cunoscut (de ex la un furt), si nu vor sa mai aiba de a face in nici un fel, si stipuleaza acest lucru in acordul de mediere. Ce efect are aceasta intelegere dintre ei prin mediere, decide procurorul ori judecatorul, nu mediatorul si nici avocatul vreuneia din persoanele din conflict, desi in baza acordului de mediere beneficiile procesual-penale sunt foarte importante.
Noi mediatorii nu discutam despre tranzactionari juridice privind fapta, ci facem analiza de conflict, analiza de situatie, negocieri de solutii la situatie. Fara laturi civile ori penale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu