joi, 23 octombrie 2014

Conditii pentru inceperea medierii penale

Medierea unui conflict penal necesita intrunirea unui numar de factori esentiali in discutarea conflictului si solutiilor la conflict.
Medierea este un proces de solutionare a conflictului dintre persoana faptuitorului si persoana vatamata. Conflictul dintre aceste persoane este mediabil indiferent de incadrarea juridica a faptei, de modul ori conditiile de incriminare, de efectele pe care le poate avea un acord de mediere in dosarul penal.
Medierea unui conflict dintre doua sau mai multe persoane implicate in raportul conflictual penal, este posibila in anumite conditii speciale.
In primul rand o conditie este existenta faptei. Existenta conflictului in realitatea obiectiva. Stim prea bine ca la organele judiciare se fac fel si fel de plangeri, si printre ele se gasesc acuzati regi, presedinti, politicieni, oameni din secolele trecute, etc. Deasemeni unele din plangerile catre organele judiciare se adreseaza unor persoane vii, actuale, dar care nici pe departe nu au legatura cu cel care face plangerea ori cu fapta sesizata, fiind doar plangeri fantasmagorice, sicanatorii ori calomniatorii. Conditia existentei faptei este implinita daca recunaosterea acesteia de catre faptuitor este asumata in fata mediatorului prin acceptul medierii. O fapta presupusa nu poate fi mediata. O simpla invinuire nu poate face obiectul conflictului ca fond al unei medieri. Asumarea faptei in fata mediatorului nu este o asumare ori declarare a vinovatiei sale penale[1]. In fapt acest lucru este fiintial legat si de confidentialitatea discutiilor din mediere, discutii ce elimina orice ingerinta din timpul sau de dupa mediere a unor organe ori persoane judiciare. Deasemnei acordul de mediere nu trebuie sa fie considerat nici macar un indiciu al vinovatiei in sens penal, vinovatie care se stabileste in functie de conditiile obiective si subiective de savarsire ale faptei penale la momentul savarsirii acesteia, si nu in functie de asumarea consecintelor faptei care se imputa faptuitorului la momentul medierii. Existenta faptei si asumarea ei de catre faptuitor este o prima conditie in medierea penala.
A doua conditie este existenta si admiterea reciproca a persoanelor din conflict. Acceptarea medierii presupune acceptarea unui dialog pentru solutii amiabile, de catre cei implicati intr-un conflict. In medierea civila deseori o parte din conflict neaga conflictul spunand ca ea nu este implicata in nici o problema, ca nu are nici o disputa cu nimeni desi cererea de divort este pe masa, ori cererea de chemare in judecata pentru nu stiu ce drept este in derulare… Negarea conflictului penal ar insemna o negare a calitati persoanei in conflict de catre chiar acea persoana. Negarea poate fi ori a victimei, „nu am eu treaba domnul mediator”, „nu tine de mine”, ori de catre faptuitor „nu am facut nimic”, „nu am nici un conflict cu acea persoana”. Aceste fapte se intalnesc in medierea penala dar si civila, si sunt primele divergente pe care meditaorul trebuie sa le regleze ca medierea sa se poata desfasura. Acceptarea conflictului de catre persoanele implicate pune in pozitie de „start mediation” procesul de analiza a conflictului.
A treia conditie este dorinta expresa a persoanelor de a media situatia conflictual-penala sub toate aspectele ei. Autodeterminarea celor din conflict pentru mediere survine in urma discutiilor preliminare a mediatorului cu partile din conflict. Discutiile preliminare din mediere privesc conditiile de mediere, efectele medierii si contractului de mediere (suspendarea urmaririi penale ori a judecatii – suspendarea in baza art 312 alin 3 NCPP pentru faza de urmarire si in baza art 367 alin 3 NCPP pentru faza de judecata), efectele unui acord de mediere in cazul lor. Discutiile preliminare totalizeaza etapa denumita in practica sub forma de sedinta de informare privind medierea.
A patra conditie este acceptarea de catre persoanele din conflict a unui mediator ales de unul dintre ei si agreat apoi de cel invitat la mediere. Deasemeni acceptarea regulilor de procedura propuse ori sugerate de catre mediatorul ales/acceptat; acceptarea planului de mediere schitat de acest mediator, sunt semne evidente ca medierea se poate desfasura in cele mai bune si transparente conditii.
A cincea conditie este respectarea de catre toti participantii la medierea penala a principiilor acestui proces de solutionare a conflictelor si a regulilor din proces. Acest lucru nu atat pentru reusita si succesul procesului si agrearea unui acord de mediere, cat pentru atingerea rolului medierii penale – si anume acela de fragment al justitiei reparatorii-restaurative. Regulile medieri penale si principiile medierii penalesunt si formeaza cadrul medierii penale si trebuie stiute atat de mediator cat si de partile din conflict. Mediatorul este obligat sa le faca cunoscute participantilor la medierea penala.
A sansea conditie ar fi bunavointa, bunaintentie si bunacredinta pentru desfasurarea medierii penale. Conventia de a  media incheiata cu mediatorul nu trebuie sa aiba alt scop decat explorarea si negocierea unei solutii amiabile satisfacatoare la conflictul penal. Repararea prejudiciului moral si/ori material ar trebui sa primeze in orice mediere penala. Apelarea la un mediator pentru sicanarea unei persoane in cadrul discutiilor private, pentru tergiversarea procedurilor penale, ori pentru alte scopuri rauintentionate, ne fac sa consideram ca medierea penala in astfel de cazuri ar fi un abuz. Abuzul dreptului la un mediator (de ex se semneaza contractul de mediere, si persoana nu se mai prezinta la data stabilita pentru sedinta de mediere, nici nu mai raspunde in nici un fel la telefon/mail, mediatorul fiind nevoit sa inchida procedura de mediere)ar duce la consecinte negative pentru persoana care se va dovedi ca apeleaza ori accepta medierea pentru scopuri neortodoxe.
In aceste conditii medierea poate incepe si discutiile cu mediatorul trebuie sa se focuseze pe analiza conflictului/situatiei si pe analiza si negocierea solutiilor amiabile ce vor compune acordul de mediere, dupa agrearea lor de catre persoanele din conflict.
Analiza conflictului si analiza si negocierea solutiilor amiabile cu mediatorul sunt patente ale medierii penale si diferentiaza net medierea penala de alte institutii procesual penale ori de tranzactia avocatiala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu