joi, 23 octombrie 2014
Conditii pentru inceperea medierii penale
Medierea unui conflict penal necesita intrunirea unui numar de factori esentiali in discutarea conflictului si solutiilor la conflict.
Medierea este un proces de solutionare a conflictului dintre persoana faptuitorului si persoana vatamata. Conflictul dintre aceste persoane este mediabil indiferent de incadrarea juridica a faptei, de modul ori conditiile de incriminare, de efectele pe care le poate avea un acord de mediere in dosarul penal.
Medierea unui conflict dintre doua sau mai multe persoane implicate in raportul conflictual penal, este posibila in anumite conditii speciale.
In primul rand o conditie este existenta faptei. Existenta conflictului in realitatea obiectiva. Stim prea bine ca la organele judiciare se fac fel si fel de plangeri, si printre ele se gasesc acuzati regi, presedinti, politicieni, oameni din secolele trecute, etc. Deasemeni unele din plangerile catre organele judiciare se adreseaza unor persoane vii, actuale, dar care nici pe departe nu au legatura cu cel care face plangerea ori cu fapta sesizata, fiind doar plangeri fantasmagorice, sicanatorii ori calomniatorii. Conditia existentei faptei este implinita daca recunaosterea acesteia de catre faptuitor este asumata in fata mediatorului prin acceptul medierii. O fapta presupusa nu poate fi mediata. O simpla invinuire nu poate face obiectul conflictului ca fond al unei medieri. Asumarea faptei in fata mediatorului nu este o asumare ori declarare a vinovatiei sale penale[1]. In fapt acest lucru este fiintial legat si de confidentialitatea discutiilor din mediere, discutii ce elimina orice ingerinta din timpul sau de dupa mediere a unor organe ori persoane judiciare. Deasemnei acordul de mediere nu trebuie sa fie considerat nici macar un indiciu al vinovatiei in sens penal, vinovatie care se stabileste in functie de conditiile obiective si subiective de savarsire ale faptei penale la momentul savarsirii acesteia, si nu in functie de asumarea consecintelor faptei care se imputa faptuitorului la momentul medierii. Existenta faptei si asumarea ei de catre faptuitor este o prima conditie in medierea penala.
A doua conditie este existenta si admiterea reciproca a persoanelor din conflict. Acceptarea medierii presupune acceptarea unui dialog pentru solutii amiabile, de catre cei implicati intr-un conflict. In medierea civila deseori o parte din conflict neaga conflictul spunand ca ea nu este implicata in nici o problema, ca nu are nici o disputa cu nimeni desi cererea de divort este pe masa, ori cererea de chemare in judecata pentru nu stiu ce drept este in derulare… Negarea conflictului penal ar insemna o negare a calitati persoanei in conflict de catre chiar acea persoana. Negarea poate fi ori a victimei, „nu am eu treaba domnul mediator”, „nu tine de mine”, ori de catre faptuitor „nu am facut nimic”, „nu am nici un conflict cu acea persoana”. Aceste fapte se intalnesc in medierea penala dar si civila, si sunt primele divergente pe care meditaorul trebuie sa le regleze ca medierea sa se poata desfasura. Acceptarea conflictului de catre persoanele implicate pune in pozitie de „start mediation” procesul de analiza a conflictului.
A treia conditie este dorinta expresa a persoanelor de a media situatia conflictual-penala sub toate aspectele ei. Autodeterminarea celor din conflict pentru mediere survine in urma discutiilor preliminare a mediatorului cu partile din conflict. Discutiile preliminare din mediere privesc conditiile de mediere, efectele medierii si contractului de mediere (suspendarea urmaririi penale ori a judecatii – suspendarea in baza art 312 alin 3 NCPP pentru faza de urmarire si in baza art 367 alin 3 NCPP pentru faza de judecata), efectele unui acord de mediere in cazul lor. Discutiile preliminare totalizeaza etapa denumita in practica sub forma de sedinta de informare privind medierea.
A patra conditie este acceptarea de catre persoanele din conflict a unui mediator ales de unul dintre ei si agreat apoi de cel invitat la mediere. Deasemeni acceptarea regulilor de procedura propuse ori sugerate de catre mediatorul ales/acceptat; acceptarea planului de mediere schitat de acest mediator, sunt semne evidente ca medierea se poate desfasura in cele mai bune si transparente conditii.
A cincea conditie este respectarea de catre toti participantii la medierea penala a principiilor acestui proces de solutionare a conflictelor si a regulilor din proces. Acest lucru nu atat pentru reusita si succesul procesului si agrearea unui acord de mediere, cat pentru atingerea rolului medierii penale – si anume acela de fragment al justitiei reparatorii-restaurative. Regulile medieri penale si principiile medierii penalesunt si formeaza cadrul medierii penale si trebuie stiute atat de mediator cat si de partile din conflict. Mediatorul este obligat sa le faca cunoscute participantilor la medierea penala.
A sansea conditie ar fi bunavointa, bunaintentie si bunacredinta pentru desfasurarea medierii penale. Conventia de a media incheiata cu mediatorul nu trebuie sa aiba alt scop decat explorarea si negocierea unei solutii amiabile satisfacatoare la conflictul penal. Repararea prejudiciului moral si/ori material ar trebui sa primeze in orice mediere penala. Apelarea la un mediator pentru sicanarea unei persoane in cadrul discutiilor private, pentru tergiversarea procedurilor penale, ori pentru alte scopuri rauintentionate, ne fac sa consideram ca medierea penala in astfel de cazuri ar fi un abuz. Abuzul dreptului la un mediator (de ex se semneaza contractul de mediere, si persoana nu se mai prezinta la data stabilita pentru sedinta de mediere, nici nu mai raspunde in nici un fel la telefon/mail, mediatorul fiind nevoit sa inchida procedura de mediere)ar duce la consecinte negative pentru persoana care se va dovedi ca apeleaza ori accepta medierea pentru scopuri neortodoxe.
In aceste conditii medierea poate incepe si discutiile cu mediatorul trebuie sa se focuseze pe analiza conflictului/situatiei si pe analiza si negocierea solutiilor amiabile ce vor compune acordul de mediere, dupa agrearea lor de catre persoanele din conflict.
Analiza conflictului si analiza si negocierea solutiilor amiabile cu mediatorul sunt patente ale medierii penale si diferentiaza net medierea penala de alte institutii procesual penale ori de tranzactia avocatiala.
ALEGE MEDIEREA!!!!1
ALEGETI
MEDIEREA NU PROCESUL!!!!!!!!
AVANTAJE MEDIERE |
Apelând la
mediere, dispuneţi de următoarele avantaje faţă de soluţionarea prin instanţa
de judecată:
·
vă alegeţi mediatorul, nu sunteţi atribuit
unui complet de judecată, fie că vă convine, fie că nu;
·
vă negociaţi data, ora şi locul de
desfăşurare a şedinţelor de mediere, nu sunteţi convocat la o dată şi oră
fixate fără a vi se cere acordul;
·
costuri mai mici, durată mai scurtă de
soluţionare. Practic, costurile şi durata depind direct de dorinţa dvs. şi a
celeilalte/celorlalte părţi implicate de a soluţiona litigiul;
·
nu puteţi fi obligaţi sub nici o formă să
semnaţi vreun document fără să fiţi de acord în totalitate cu prevederile
respectivului document;
·
vi se asigură confidenţialitatea cu privire
la tot ceea ce spuneţi sau prezentaţi ca probe în timpul şedinţelor de
mediere, în timp ce litigiul aflat pe rolul unei instanțe are un caracter
public;
·
în timpul şedinţelor de mediere, aveţi
posibilitatea de a aduce în discuţie toate chestiunile care pot părea
relevante pentru soluţionarea litigiului, nu vi se impune să răspundeţi la un
set de întrebări dinainte pregătite, sau să vorbiţi doar când vi se dă
cuvântul;
·
puteţi renunţa la mediere oricând doriţi,
dacă dvs. consideraţi astfel;
·
medierea îmbunătățește sau păstrează
relațiile între părți;
|
PRETURI
NEGOCIABILE CU CLIENTII!!
BD. CAROL I , NR
12(langa Tribunal)
MEDIATOR: DAN
PATRUTESCU
TELEFOANE: 0740.215.363
0769.052.537
0770.942.782
E-MAIL :transguarddrobeta@yahoo.ro
Tipuri de conflicte care pot fi mediate:
Drept civil
Grăniţuiri, Revendicări, Pretenţii, Evacuări, Obligaţii de a face, Partaje, Raporturi locative,, Conflicte asociatii de proprietari
Dreptul familiei
Divorţuri, Partaje bunuri comune, Încredinţări minori, Pensii intretinere, Succesiuni
Dreptul comercial
Somaţii de plata, Pretenţii , Nerespectari contracte
Litigii de muncă
Drepturi băneşti, Desfacerea Contractului Individual de Muncă ,Neacordari grupe de munca
Drept civil
Grăniţuiri, Revendicări, Pretenţii, Evacuări, Obligaţii de a face, Partaje, Raporturi locative,, Conflicte asociatii de proprietari
Dreptul familiei
Divorţuri, Partaje bunuri comune, Încredinţări minori, Pensii intretinere, Succesiuni
Dreptul comercial
Somaţii de plata, Pretenţii , Nerespectari contracte
Litigii de muncă
Drepturi băneşti, Desfacerea Contractului Individual de Muncă ,Neacordari grupe de munca
Drept penal
Noul Cod penal
a intrat în vigoare la începutul lunii
februarie 2014 si prevede că acţiunea penală se pune în mişcare numai la
plângerea prealabilă a persoanei vătămate în cazul următoarelor infracţiuni:
Lovirea sau
alte violenţe (art.193);
Vătămarea
corporală din culpă (art.196);
Ameninţarea
(art.206);
Hărţiurea
(art.208);
Violul
(art.218 alin.(1) şi alin.(2));
Agresiunea
sexuală (art.219);
Hărţuire
sexuala (art.223);
Violarea de
domiciliu (art.224);
Violarea
sediului profesional (art.225);
Violarea
vietii private (art.226),
Divulgarea
secretului profesional (art.227);
Pedepsirea
unor furturi la plângerea prealabilă (art.231),
Gestiunea
frauduloasă (art.242);
Distrugerea
(art.253 alin.(1) şi alin.(2);
Tulburarea de
posesie (art.256);
Asistenţa şi
reprezentarea neloială (art. 284);
Violarea
secretului corespondenţei (art.302);
Abandonul de
familie (art.378);
Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea
minorilor (art.379)
ALEGETI
MEDIEREA NU PROCESUL!!!!!!!!
marți, 19 august 2014
Zeno Șuștac: Medierea în linșaj mediatic
Asist cu preocupare de câteva zile la o acțiune mediatică concertată de atragere a oprobriului public față de mediere, la o încercare de ducere în ridicol a acestei instituții solide cu nenumărate beneficii sociale.
Asocierea terminologică între mediere și infracțiunea de viol, faptă condamnată de întreaga societate românească, încearcă să disperseze o lumină nefavorabilă asupra instituției medierii cu tot dinadinsul. Existența medierii deranjează anumite medii iar acestea înțeleg să ia atitudine astfel, inventând și denaturând un adevar simplu: medierea este în slujba cetățeanului și nu împotriva lui, este o alegere și nicidecum o obligație.
Doresc să îmi cer scuze în aceste rânduri față de Statul român și de cetățenii săi pentru ca am încercat și voi încerca în continuare să:
- Economisim de la bugetul de stat zeci de milioane de euro necesari susținerii funcționării sistemului de justiție prin folosirea medierii pe scară largă
- Oferim alternativa rezolvării problemelor cetățenilor României prin procedura medierii cu o investiție de aproximativ 5% din costurile susținerii unui proces în instanță, conform celor mai recente studii europene
- Aderăm la o cultură mondială și europeană a dialogului constructiv, în acord cu recomandările și directivele europene adoptate la Bruxelles
- Oferim posibilitatea persoanelor aflate în conflict să nu își mai petreacă ani prețioși din viața prin instanțele și așa sufocate de numărul ridicat de procese
- Menajăm consumul interior al celor care au șansa de a rezolva prin mediere în doar câteva ore problemele cu care acestea se confruntă
- Asigurăm un cadru confidențial, lipsit de expunerea specifică publicității unui cadru procesual în care cele mai intime situații cu care se confruntă părțile să ajungă la cunoștința oricui
- Dăm o valoare deosebită voinței părților și le permitem să ia propriile decizii, privându-le de șansa de a le decide alții destinele
- Susținem dreptul cetățenilor români de a-și construi termenii unei înțelegeri intervenită la inițiativa lor, neobligați de nimeni
- Credem în valori și principii care au omul în prim plan și nu reclamantul/parâtul din dosarul instanței
Asist cu mirare la folosirea în presă a unor informații nereale despre mediere prezentate ca adevăr absolut. Informații furnizate fără consultarea legislației în vigoare, în căutarea și generarea senzaționalului! Nu cred și nu voi crede niciodată în obligarea victimei să inițieze un dialog cu agresorul decât dacă ea își dorește acest lucru, fără a exista nicio obligație a ei în acest sens! Am trimis presei mai multe informări în acest sens, nu au fost publicate, nu generau subiecte fierbinți. Personal, nu cred în impuneri ci doar în alegeri personale!
Cred însă, în continuare în valorile culturii dialogului constructiv, în asumarea neinfluențată a modului în care înțelegem să luăm decizii în viața de zi cu zi și în dreptul cetățenilor români de a decide modul în care aleg să își soluționeze conflictele. Îmi cer scuze și pentru asta! Și pentru alte lucruri firești, benefice societății românești, atât prezente cât și viitoare..
|
COLŢUL DE MEDIERE: Copilul, disputat între părinţi şi bunica maternă
În biroul nostru se simţea aroma cafelei. Mă aşezasem în faţa calculatorului, când a sunat telefonul… citesc pe ecran: Aniela. Nu am mai vorbit cu ea de cel puţin un an, când am văzut-o împreună cu fetiţa.
- Da, Aniela, ce faci?!
- Doamna Roxana, aş vrea să stau de vorbă cu dumneavoastră, se poate?! Glasul era gâtuit de emoţie, aproape de a izbucni în lacrimi. Nu am mai întrebat nimic, m-am uitat la ceas şi i-am spus să vină la birou, la ora 11. O cunosc de mult pe Aniela, de pe vremea cînd era studentă la medicină şi avea o relaţie cu un coleg grec, cu care s-a şi căsătorit. După ce au terminat facultatea, el a plecat în Grecia, să facă anul de stagiu obligatoriu şi armata, iar ea a rămas în ţară şi a născut fetiţa, în timpul primului ei an de rezidenţiat. Cu gândul la povestea lor, am întâmpinat-o zâmbind şi am îmbrăţişat-o.
- Ce s-a întâmplat?! Am întrebat cu un ton neutru, pentru a nu-i accentua starea emoţională. O aşteptam să se adune. A început să îmi explice care era problema: relaţia cu mama ei, devenise foarte complicată, după naşterea fetiţei. La sfârşitul concediului de maternitate a fost nevoită să o roage pe mamă să stea cu copilul, când s-a întors la serviciu. Mama ei, medic de familie care ieşise de curând la pensie, părea să fie încântată de rolul de bunică şi foarte competentă în creşterea unui bebeluş.
- Aniela, voi staţi împreună? Am întrebat, pentru că de aici pornesc multe nemulţumiri în convieţuirea a două familii.
- Da, de când m-am întors la serviciu, am eliberat garsoniera în care stăteam cu chirie şi am venit în casa mamei, pentru a ne fi mai uşor băneşte, dar şi cu îngrijirea fetiţei, pentru că a trebuit să fac un număr minim de gărzi. La început a fost entuziasmul ei de bunică şi l-am înţeles, apoi au apărut iniţiativele ei de program pe care mi le impunea, au început reproşurile legate de îngrijirea copilului şi de situaţia noastră financiară precară (pe care este nevoită s-o suplinească ea), acestea toate devenind şi subiecte de discuţii cu rudele şi prietenii ei. În câteva luni, ea s-a transformat într-o ”şefă” autoritară a casei, a mea şi a fetiţei mele. Tensiunea a devenit greu de suportat, fetiţa o percepe în felul ei şi se agaţă de mine atunci când plec, lucru care alimentează noi reproşuri adresate mie, că aş manipula emoţional copilul. Ce pot să fac, în această situaţie? Aş vrea să îi explicaţi dumneavoastră că eu îi sunt recunoscătoare pentru ajutorul la creşterea fetiţei în perioada asta, când eu câştig foarte puţin, dar soţul meu nu are încă un job în Grecia şi am depus aplicaţii amândoi pentru Suedia şi pentru Franţa, acum aşteptăm răspunsul.
- Am înţeles. Tu ai vrea să faci o înţelegere cu mama ta, în care să stabiliţi în mod raţional, care sunt responsabilităţile tale şi ale ei, ca doi parteneri în acest demers al îngrijirii şi educării copilului în familie. De asemenea ar fi nevoie şi de un angajament al fiecăreia în parte, pentru a vă respecta una pe cealaltă şi a vă vedea fiecare de rostul ei în viaţa fetiţei.
- Pe mine mă depăşeşte situaţia, poate nu sunt obiectivă, dar oricum trebuie să ne lămurim omeneşte. Numai că ea nu vine într-un birou de mediator, pentru că astfel ar accepta că are o problemă şi din orgoliu nu recunoaşte.
- Nu este obligatoriu să vină ea aici, la birou, aş putea să mă întâlnesc acasă la ea, unde bănuiesc că se simte cel mai bine, la o oră când tu eşti plecată la spital. Trebuie însă să completezi o solicitare tipizată, conform căreia eu pot să fac toate diligenţele acestea, necesare serviciului de soluţionare a conflictului între tine şi mama ta.
Am stabilit telefonic o întâlnire cu mama Anielei, după ce i-am trimis invitaţia oficială la mediere şi chiar ea a hotărât că este mai bine să ne întâlnim la domiciliul acesteia. La ora fixată, doamna m-a aşteptat pe treptele casei. Fetiţa dormea. I-am explicat că discuţiile sunt absolut confidenţiale şi i-am pus aceleaşi întrebări ca şi fiicei ei, pentru că lucrurile se clarifică atunci când le priveşti din două unghiuri de vedere.
Mama Anielei a început să descrie situaţia, pornind de la convingerea că fără ajutorul ei, părinţii copilului nu s-ar fi descurcat financiar, la nivelul de confort pe care-l oferă ea. La întrebarea mea: ”de ce spuneţi asta?”, ea a continuat să analizeze pragmatic toate eforturile pe care le face ea pentru ca fetiţa să mănânce sănătos, să aibă tot ce-i trebuie pentru a creşte armonios.
- Cu tot respectul, armonia despre care vorbiţi are şi o componentă emoţională, care se dezvoltă o dată cu cea cognitivă. Ştiţi, cu siguranţă, că un copil are de suferit când aude mereu vocile celor dragi, pe un ton ridicat, de reproş, cu încărcătura nervoasă ce însoţeşte asfel de situaţii. Ori devine anxios, ori devine foarte nervos sau dimpotrivă, foarte timid. Toate acestea sunt reacţii de apărare a copiilor împotriva tensiunilor din familie, care provoacă efecte în timp, fără a mai putea fi compensate în alte etape ale vieţii.
- Da, ştiu dar nu sunt eu vinovată pentru tot ce nu merge în familie. Eu dau şi ei se folosesc de generozitatea mea. Ei doar cheltuiesc şi îşi fac planuri de plecare în străinătate. Foarte bine, să plece, dar fata să mi-o lase mie, nu să o ţină pe la creşă, în nu ştiu ce ţară. Le-o dau, când fetiţa va mai creşte.
Masca de om sociabil căzuse, în locul zâmbetului de la începutul convorbirii noastre apăruse un chip încruntat, conturat de gândurile acuzatoare, la adresa părinţilor nepoatei ei.
- Dar nu discutăm despre vinovaţi, nu suntem la tribunal ca sa avem ”pârâţi” şi ”reclamanţi”, eu văd o bunică care are cele mai bune intenţii faţă de educaţia nepoatei ei, pe de o parte şi de cealaltă parte, văd doi părinţi tineri, care stau despărţiţi, unul într-o ţară şi altul în altă ţară şi au nevoie mai întâi să fie împreună ca să poată să se ocupe de viaţa lor, de cariera lor şi de copilul lor. Ceea ce vă uneşte acum este iubirea sinceră faţă de fetiţă, căreia îi doriţi binele şi unii şi alţii. Sunteţi de acord?
- Da, dar nu cum vor ei! Se vedea că este o persoană care vrea ca lucrurile să se desfăşoare întocmai cum le stabileşte ea. Dar ea nu putea să hotărască în locul părinţilor copilului.
- Pentru a ajunge la o înţelegere şi deci la un acord de mediere, care să cuprindă toate aspectele creşterii şi educaţiei fetiţei, la care vă angajaţi toţi trei, va trebui să vă întâlniţi la o şedinţă de mediere, în cursul căreia vă voi ajuta să negociaţi şi să stabiliţi împreună principiile şi regulile pe care trebuie să le respectaţi, pentru ca atmosfera în care se dezvoltă copilul să fie cea de respect şi cooperare, nu de competiţie între părinţi şi bunici.
A fost prezent la mediere şi tatăl copilului, care a venit special şi asta a detensionat mult crisparea de la început, astfel că am putut orienta discuţia spre ceea ce pot realiza ei toţi împreună şi spre principiul că doar într-un climat de apreciere şi prietenie fetiţa va creşte cu încredere în sine şi în familia ei.
Cuvinte cheie: + mediere in familie, disputa copil
miercuri, 25 iunie 2014
Medierea conflictului, nu a dosarului penal
Mediatorul nu mediaza infractiunea, care e din oficiu sau la plangere, care poate prevede retragerea plangerii sau impacarea. MEDIEREA nu priveste infractiunea asa cum este ea in dosarul penal, ci medierea priveste CONFLICTUL PENAL dintre faptuitor si persoana vatamata. Ce consecinte penale are acest conflict decide legea si stabileste procurorul si judecatorul. Ce consecinte private are conflictul asupra persoanei vatamate trebuie vazut, si de aceea medierea este posibila.
Eu nu mediez laturi civile ori penale, ci mediez conflicte intre oameni, ce consecinte juridice au – penale ori civile – e treaba organelor judiciare. Eu ca mediator sunt sau pot fi solicitat sa mediez conflictul dintre persoane in vederea temperarii lui, clarificarii unor aspecte, solutionarii amiabile a divergentei dintre cei doi oameni, si totul intr-un cadru privat si in baza unor raporturi private generate de fapte. Mediatorul nu mediaza dosarul penal, ci conflictul privat dintre persoane. Persoanele au dreptul la mediator pentru a vedea daca si cum este posibila o intelegere intre ele, o intelegere in raporturile dintre ele si nu o intelegere in dosarul penal. Solutia persoanelor in urma medierii este o solutie la conflictul penal si nu la dosarul penal. Dreptul la mediere este dreptul lor la o eventuala si discutabila intelegere. CE EFECTE ARE INTELEGEREA TRNSCRISA IN ACORDUL DE MEDIERE decide doar organul judiciar si legea. Oricum un Acord de Mediere – in orice infractiune – si dincolo de eroare impartirii medieri in latura civila ori penala a conflictului ce vine la mediere- nu poate avea decat avantaje pentru persoanele din conflict si beneficii efective pentru partile din conflict.
Medierea este posibila in orice conflict dintre persoane. Multi avocati confunda medierea cu tranzactionarea pe laturi penale – impaca-te ori retrage-ti plangerea, ori pe laturi civile – da-i x bani si gata. MEDIEREA NU ESTE O TRANZACTIE pe laturile infractiunii. MEDIEREA ESTE O DISCUTIE PRIVIND MODUL DE INTELEGERE’/DE STINGERE A CONFLICTULUI dintre oameni prin comunicare, dialog asupra conflictului, analiza situatiei, analiza solutiilor amiabile privind intelegerea acolo unde se vrea acest lucru. Nimeni nu poate lua dreptul persoanelor din conflict LA MEDIERE, cel putin intr-o societate democratica. DIALOGUL partilor din conflict este componenta/ substanta libertati lor. Iar medierea este dialogul lor printr-un mediator.
Din acest motiv este legiferat DREPTUL LA MEDIATOR atat pentru faptuitor cat si persoana vatamata IN TOATE INFRACTIUNILE atunci cand se emite de organul judiciar procesul verbal de incepere a urmaririi penale. Acest proces verbal in care se stipuleaza drepturile lor si dreptul la un mediator nu se da doar in cazurile unde e posibila impacarea ori retragerea plangerii, ci IN TOATE INFRACTIUNILE. Legiuitorul venind cu noutatea MEDIERII – dialogului dintre persoanele din conflictul penal, in sensul asumarii faptei si repararii prejudiciilor morale si materiale prin mediere, adica prin analiza situatiei create de fapta cu participantii la conflict si solutionarea amiabila a conflictului.
Sa nu uitam ca medierea penala face parte din cadrul practicilor si politicilor restaurative. Ce se vrea reparat, restaurat? Situatia dintre faptuitor si persoana lezata de fapta, conflictul ivit intre ei prin acea fapta. Din acest motiv dialogul din medierea penala priveste interesele lezate ale partilor din conflict, si modul de reparare a acestor leziuni, fie de ordin material, fie de oridin moral. Ma pot simti lezat si daca mi-ai furat o masina de 10.000 de euro, si daca m-ai insultat ori calomniat si nu am suferit decat un prejudiciu (mic sau mare) de imagine. Si pot prin mediere sa te pun sa imi platesti 1 leu pentru fapta ta si sa publici chitanta in ziarul x , cu titlu de pedeapsa ori cu titlu de echivalare a raului produs (cu titlu de exemplu). Medierea penala si analiza situatiei ori a modului de reparare a raului produs victimei focuseaza partile spre indreptatea situatiei, restabilirea relatiei dintre ei. Poate fi si revenirea la situatia anterioara, nu s-au cunoscut (de ex la un furt), si nu vor sa mai aiba de a face in nici un fel, si stipuleaza acest lucru in acordul de mediere. Ce efect are aceasta intelegere dintre ei prin mediere, decide procurorul ori judecatorul, nu mediatorul si nici avocatul vreuneia din persoanele din conflict, desi in baza acordului de mediere beneficiile procesual-penale sunt foarte importante.
Noi mediatorii nu discutam despre tranzactionari juridice privind fapta, ci facem analiza de conflict, analiza de situatie, negocieri de solutii la situatie. Fara laturi civile ori penale.
luni, 16 iunie 2014
Medierea – o analiza a conflictului
Factorii care determina conflictul ori provoaca stari conflictuale sunt nenumarati si de diverse tipuri. In orice relatie trebuie sa existe un conflict. Nu exista relatie fara conflict, ar fi o relatie ideala si nu este cazul relatiilor umane, cel putin nu in aceasta lume repede trecatoare.
Factorii conflictogeni sunt factorii care ataca relatia dintre doua sau mai multe persoane. Desi intre si la acestea intervine o stare de disconfort datorita energiei negative adusa de prezenta si intensitatea diferendului, problema nu este la ei, ci problema este la relatia dintre ei. Relatia dintre ei estea cea care este supusa provocarii, relatia dintre ei este cea care are o problema, si nu ei insisi.
Medierea ca metoda amiabila de solutionare a conflictelor priveste din acest unghi de vedere – din unghiul relational al disputei. Orice conflict este o “boala” a relatiei care poate fi tratat cu succes prin dialog si negocierea unei solutii propice la situatie.
Chiar si fara un mediator profesionist, este de preferat ca atunci cand suntem in conflict sa nu privim partea cu care avem o disputa cu adversitate. Privindu-o cu adversitate se prea poate ca toata energia din conflict sa se centreze pe persoana cu care suntem in conflict, si de la o persoana cu care am fost in cele mai bune relatii sa ne transpara in urma conflictului o persoana din ce in ce mai adversa, mai rea, mai razbunatoare, mai rauvoitoare. Este clar ca este doar un punct de vedere subiectiv, indus de conflict, perceput temporar de noi, devreme ce o persoana nu se poate schimba atat de radical in cateva zile ori ore, de cand a inceput conflictul, si mai ales o persoana cunoscuta atat de bine cat este (sau ar trebui sa fie) partenerul. E vorba de modul cum o privim in urma conflictului. Acea energie negativa a conflictului se muta de pe situatie-relatie pe persoana, si astfel conflictul genereaza din ce in ce mai multe stari de conflict persoanelor, unul dintrre efecte fiind ruperea relatiei si la nivel de dialog sub orice forma.
In aceste cazuri cea mai buna varianta este cea a analizei. Analiza situatiei. O mediere personala adhoc as zice eu. Analiza situatiei asa cum se desfasoara si in procesul de mediere al conflictelor ce au un grad mare de dificultate si nu pot fi gestionate doar de partile din disputa (legate de divort ori exercitarea autoritatii parintesti comune fata de copil, partajul bunurilor, diverse conflicte familiale mai grave). O analiza obiectiva, o analiza la rece a situatiei, o analiza fara partinire, corecta, justa si onesta. Daca aceasta analiza este facuta atunci cand suntem in conflict, dar mai ales daca e facuta de ambele persoane din conflict, sansele de temperare a conflictului sunt de 90%, iar de solutionare a acestuia sunt de 99%.
Analiza conflictului/situatiei este etapa de baza in solutionarea unui conflict prin mediere, prin dialog. A dialoga privind solutiile la un conflict inseamna a media acel conflict. A media un conflict inseamna a analiza conflictul – analiza ce include si relatia celor din conflict inainte/in timpul/si dupa conflict, dar buna parte a analizei trebuie sa se focuseze pe conflict in sine. Cauze si incidente, consecinte, perspective, mod de refacere a situatiei, de repunere a celor din conflict pe cat posibil in relatia anterioara conflictului ori intr-o alta relatie mai conforma dorintelor lor.
Factorii conflictogeni sunt acele elemente distructive ale relatiei care provoaca conflictul de relatie, cu consecinte asupra relatiei si a persoanelor aflate in relatie.
Cum conflictul nu poate fi evitat, nu ne ramane decat sa ne focusam pe analiza lui atunci cand suntem parti in conflict, si pe analiza solutiilor posibile.
A avea un moment de respiro in care sa privim obiectiv si “din poza” situatia conflictuala in care suntem, poate egala cu a avea un moment de aur in viata noastra. Asta pentru ca de acel moment de aur depinde o relatie de a noastra, o relatie pe care nu o putem inlocui, oricat de mult am crede noi acest lucru.
1
Articole recente
- Medierea – o analiza a conflictului
- Medierea in Romania – istoric si perspective
- Ce infractiuni pot fi supuse medierii si ce efecte procesual penale poate avea Acordul de mediere pentru infractiuni
- Justiția privată și justiția statală în domeniul penal
- Cum negociem o solutie la conflictul de relatie?
- Cat castiga statul din medierea conflictelor penale
- Justitie statala si justitie privata. Avantaje si dezavantaje
- Dialogul – premisa medierii
- Statitisca privind medierea in Belgia 2012
- Despre diferend, dialog si negociere – Horia Roman Patapievici
Categorii
- Carti (3)
- Evenimente (13)
- Fără categorie (1)
- International (10)
- Legislatie (10)
- Mediere (113)
- Stiri (4)
Etichete
Abonați-vă la:
Postări (Atom)